Vi har fått 4 nye Norgesmestre – NM Ungdom 2024

Publisert 29.09.2024

Etter en spennende og innholdsrik finaledag har Norge fått 4 nye Norgesmestre og flere gode prestasjoner ble gjort på Gjøvik denne helgen.

Årets Norgesmesterskap for Ungdom ble spilt på Gjøvik med Gjøvik Bowlingklubb som lokal-arrangør, og Bowling 1 Gjøvik som bowlinghall. NBF takker begge parter for innsatsen under årets NM Ungdom og for en fin helg i Gjøvik.

På finaledagen var det 19 spente finalister som alle kjempet om plasseringene i sine klasser. Alt av resultater kan du se HER. Oppsummering av finale-dagen kan du lese lengre ned i artikkelen.

JENTER

U-21

Før søndagens RR-finale hadde Jenny Mathiesen fra Solør BK spilt seg til en ledelse på 118 poeng over Madelen T. Danielsen fra Molde som lå som nr. 2. Tett etterfulgt lå Emilie M. Aas og Mia L. Lillegjære begge fra Orkla BK på henholdsvis 3. og 4. plass. Med bare 4 jenter og enkel RR-finale skulle alt avgjøres på 3 kamper.

Jenny møtte Madelen i den første matchen, og midt i serien så alt ut til at Madelen kom til å vinne. Men Jenny fant striken og med åpne ruter på Madelen sikret Jenny seieren i den første matchen og økte sin ledelse til de andre. Den andre matchen til Jenny gikk mot Emilie, og her skulle det bli ekstremt jevnt med to høye scorer. Emilie spilte 234, men en sterk Jenny slo til med 246 og sikret nok en vinst. Dermed hadde Jenny en ledelse på 205 inn i den siste matchen og alt lå til rette for at hun for tredje år på rad skulle bli Norgesmester og det ble hun. Jenny Mathiesen har vunnet U-21 klassen i alle NM Ungdom hun har deltatt på (2019, 2020, 2022, 2023 og 2024).

Det var også jevnt om hvem som ville sikret bronsemedaljen, da det ble for langt opp for både Emilie og Mia å ta igjen Madelen som tok sølv. Emilie og Mia tapte begge sine siste matcher og med nok opparbeidet poeng sikret Emilie bronsemedaljen foran Mia som endte som nr. 4.

Se matchene her:

U-26

Med på 3 jenter i denne klassen ble finaleformatet stegfinale. På forhånd har alle 3 spilt 6 serier innledende og 6 serier semifinale for å avgjøre hvem som spiller første steg, og hvem som er sikret å komme inn i siste steget. Her var det Nora Kjellås fra Solør BK som dominerte og spilte 312 poeng bedre enn nr. 2. Med det finaleformatet som ble spilt i U-26 Jenter så nulles poengene fra innledende og semifinale og den første matchen spilles over 1 serier, mens den avgjørende spilles over 2 serier.

Den første matchen gikk mellom Camilla Eriksen Garborg fra Gjøvik BK og Mia Martinez Fallmyr fra Jarlsberg BK. Det ble en jevn match mellom jentene og ingenting var avgjort før på slutten av serien. Det var tilslutt Camilla som trakk det lengste strået å vant matchen med 169 over Mia sin 153. Mia ender dermed opp på 3. plass og bronsemedalje.

Finalen står da mellom Nora og Camilla, og her skal det spilles 2 serier. Dette ble nok en jevn og spennende match hvor Camilla begynte med en ledelse i starten av første serie. Når vi nærmet oss slutten fant Nora striken og tok over ledelsen inn i siste serie med 9 poeng. Nora fant linjen og slapp ikke det gode spille i den andre serien, mens Camilla slet litt mer. Til slutt vinner Nora matchen 440 mot 389, og blir Norgesmester for U-26 Jenter.

GUTTER

U-21

Sondre T. Olsen fra Briskebyen BK var storfavoritt inn i RR-finalen etter å ha dominert i innledende med 1440 og semifinale med 1481. Han hadde en ledelse på 113 poeng ned til Sander Kastås-Lindstad fra Molde BK på 2. plass. Selv om 113 poeng høres mye ut skal det spille 5 matcher med mulighet for å hente 150 poeng i bonus ved å vinne alle matchene.

Sondre fortsatte sitt gode spill og i den første matchen mot Sander så vinner han med 237 mot 199 og sikrer seg 30 bonuspoeng. Det forsetter også i de øvrige matchene hvor Sondre vinner match etter match og sikrer seg 150 bonuspoeng. Med høyt spill i tillegg var det ingen tvil på slutten, Sondre blir Norgesmester for U-21 Gutter og vinner sin første individuelle gullmedalje.

Det var tett mellom 2, 3 og 4 plassen og alle tre kjempet om sølv og bronse. Sander Kastås-Lindstad, Mathias D. Otting og Kristoffer B. Nilsen vinner alle 3 av 5 kamper og henter like mye bonus i RR-finalen. Alt kommer ned til spillet og scoren de hadde. Til tross for å spille dårligst av de tre hadde Sander nok score fra innledende og semifinale til å holde på andreplassen og sikrer sølvmedaljen. Inn i finalen skilte det 21 poeng mellom Kristoffer og Mathias i Kristoffer sitt favør. Begge gjøren en god finale med høye scorer, men det er Mathias som trekker det lengste strået og spiller best i finalen. Bronsemedaljen går til Mathias, mens Kristoffer tar en sterk 4. plass.

Det ble et litt for langt opp for Tobias Fransson-Larønningen fra Molde BK til å kjempe om medaljene og beholder plasseringen fra semifinalen og tar 5. plassen. Det samme gjelder klubbkameraten Christian D. Otting som ender på en 6. plass.

U-26

Viktor B. Mortensen fra Molde BK ledet inn mot dagens RR-finale og hadde 70 poeng ned til Jørgen Mathiesen fra Solør BK på 2. plass. Ikke langt bak lå Jonas Dammen fra Solør BK med 11 poeng opp til Jørgen. Så var det et lite skille før 4., 5. og 6. plassen som det kun skilte 18 poeng fra 6. til 4.

Den første matchen til Viktor var mot Jørgen og dette skulle vise seg å bli en spennende og intens match. Fra fjerderoten skilte det kun 9 poeng mellom Viktor og Jørgen hvor det var Jørgen som hadde ledelsen. Viktor tok styringen og satte strike etter strike, mens Jørgen svarte også med strike. Slik ble det ut serien og selv med høye 270 på Viktor holdet det ikke mot Jørgen sin 279.

Dette ble den eneste matchen Viktor skulle tape, og med suverent spill i finalen også var det lite de andre kunne gjøre for å stoppe han. Med et snitt på 248,60 i finalen vinner Viktor med 176 poeng og blir Norgesmester for U-26 Gutter.

Det var en tettere kamp mellom Solør sine spillere Jørgen og Jonas som begge hadde sjansen på sølv. Det blir klart ganske tidlig i RR-finalen at det medaljekampen sto mellom Viktor, Jørgen og Jonas. Det skilte ikke mange poengene mellom Jørgen og Jonas inn i den siste matchen, og med seier for begge to ville scoren avgjøre hvem som tok sølv og hvem som tok bronse. Som eneste som slo Norgesmesteren og med 247 i siste match sikret Jørgen sølvet, mens Jonas tar en sterk bronsemedalje.

Fjerdeplassen går til Jon-Evert C. Atienza fra Grenland BK som vant 3 av 5 kamper og spilte seg opp 1 plass fra semifinalen. Femteplassen går til Asgeir Borgen fra Elverum BK, mens Eirik B. Skoglund fra Munken BK ender på 6. plass.